עגבניות שרי הן אחד הצמחים הפופולריים ביותר לגידול ביתי במרפסת מהסיבה הפשוטה שהן קלות לגידול וגם מכילות הרבה וויטמינים שתורמים רבות להאטת הזדקנות התאים, למניעת דלקות ואפילו למניעת סרטן, מאחר שגידול עגבניות שרי נהיה טרנדי באנו לעשות לכן סדר.
מאחר וקיימים המון סוגים של עגבניות שרי, נתמקד בפופולריים ביותר:
עגבניות שרי תמר- מאוד דומות לעגבניות שרי רגילות, אך צומחות בצורת דמוי אגס והן נהיות אדומות רק כשהן בשלות לגמרי. אין להן הרבה זרעים והן עגבניות טובות לשימורים ולבישול. בנוסף לוקח להן פחות משלושה חודשים להבשיל.
עגבניות שרי צבעוניות– מיקס של כמה זנים בצבעים, צורות ומרקמים שונים (צהוב,כתום וירוק)
עגבניות שרי ירוקות –זן ייחודי יותר של עגבניית שרי מכיוון שגם כשהן בשלות הן עדיין בצבע ירוק מה שמשווה להן מראה בוסרי, אך בפועל כשהן בשלות הן אמנם ירוקות אך טעימות ומתוקות
גידול עגבניות שרי מזרעים- בעצם משתמשים בעגבניות שרי שנמצאות במקרר אך מצבן לא טוב ופשוט משתמשים בזרעים שלהן
*טיפ קטן:טיימינג- עדיף להתחיל בגידול עגבניות בחורף \ לא כשחם מדי.
צעד שני: בחירת הכלי הנכון
לאחר שבחרנו את סוג העגבניות שרי המתאים לנו, עלינו לבחור את הכלי הנכון לגידול. במרבית המקרים, אלה הכלים המומלצים:
כלים מאוירים: יש לוודא שהם כוללים חורים לניקוז מים, מה שימנע רקיעת השורשים והרקעת הצמח.
כלים מתכווננים: בחרו כלים שאפשר לשנות את גובהם על מנת להתאים לגובה הצמח ולתנאי הגידול המתקבלים בשתילת עגבניות שרי במרפסת.
כלים קטנים נשלפים: כלים אלו יכולים להכיל צמח קטן בשלבי גידול ראשוניים, ולאחר מכן להימשך גדילה בכלי גדול יותר.
*טיפ קטן:עדיף לשתול את העגבניות באדנית או עציץ בעומק מינימלי של 25 ס”מ, ונפח מינימלי של 20 – 30 ליטר.
צעד שלישי: שתילת העגבניות
אחרי שבחרנו את הסוג והכלי המתאימים, נגיע לשלב החשוב ביותר – שתילת העגבניות. כאן חשוב לקחת בחשבון כמה נקודות מרכזיות:
התקררות העגבניות לפני השתילה: עדיף להשאיר את הצמחים במקום קריר לפחות שעה לפני ההשתלה כדי למנוע חום מיידי שיכול לפגוע בשורשים.
מיקום השתלה בכלי: שימו לב שהשורשים נמצאים במרכז הכלי.
מאור השמש: עגבניות שרי זקוקות לפחות ל4-8 שעות שמש ישירה בכל יום, אז נשתדל למצוא את המיקום המתאים לכך ביותר במרפסת.
השקיה ודישון: נדאג לדשן אותם על בסיס קבוע וכמובן להשקות. במהרה תגלו שלא צריך הרבה מים, ותוך 3-4 חודשים מתחילות לצוץ להן עגבניות ירוקות על השיח. עכשיו רק נותר לחכות בסבלנות עד שהם יבשילו כמו שצריך וזהו
מזל טוב! הצלחתם בגידול עגבניות במרפסת! מה עכשיו?
החלק הכי כיפי בסוף התהליך הוא כמובן הקטיף והאכילה (והצילום לסטורי)
כדי לבצע את זה נכון בסך הכל תצטרכו לקטוף אותן כשהן בשלות ואדומות
(כמובן תלוי בצבע העגבניות שבחרתם, אבל בעיקרון לא ירוקות).
להשתדל לקטוף אותן בצורה עדינה ובאשכולות, לשטוף, לאכול ולהנות!
*טיפ קטן ואחרון- כדי לשמור על טעמן המתוק עדיף להחזיק אותן מחוץ למקרר. בתאבון!