אחד החסרונות העיקריים במגורים בבניין הוא היעדר שטח חי וירוק בסביבת הבית. לכן, בעלי מרפסות רבים פונים, אלינו לא פעם בבקשה לייעוץ בנוגע להקמת גינת תבלינים במרפסת הבית. למה? משום שהקמתה של גינה כזו מעניקה הנאה וגישה תמידית לצמחי תבלין למאכל. את הטיפים המקצועיים שלנו, החלטתי הפעם לרכז עבורכם כדי שתוכלו גם אתם להנות ממה שיש לצמחי התבלין להציע.
עיצוב גינה במרפסתהבית יכול לכלול מספר אלמנטים שונים ביניהם – דשא סינטטי, ריהוט גן, צמחיית נוי וחפצים שונים לקישוט המרפסת. בכל הנוגע לצמחי תבלין, אותם עלים המיועדים למאכל אדם, יש כאלו שניתן לגדל כמה סוגים מהם באדנית אחת, בעוד אחרים זקוקים למרחב משלהם.
איזה צמחי תבלין מתאימים למרפסת?
גידול תבלינים במרפסת הבית, זו עבודה. כזו של השקייה, דישון ובקרה על החשיפה לתנאי מזג האוויר השונים.כאשר מדובר בשתילת התבלינים כחלקמעיצוב מרפסת שמש על הגג, חשוב להכיר את מאפייניו של הצמח ולדעת כמה שעות שמש צפויות להיות באזור הגידול.
במידה ומדובר בגינה על גג שפונה לכיוון דרומי או מזרחי, עשוי הצמח לסבול מעודף שמש ולהתייבש, מנגד, אזור שנחשב למוצל במרבית שעות היום, עשוי למנוע מהצמח לקבל את מה שדרוש לו כדי לצמוח. בכל הנוגע לגידול צמחי תבלין במרפסת, המלצה נוספת היא למקם את השתלים בסמוך לדפנות המרפסת על מנת לספק להם הגנה מפני רוחות שעשויות לעקור אותם.
צמחי תבלין מומלצים לגידול במרפסת:
כוסברה – צמח המגיע בצורת שתיל בעל עלים משוננים או בזרעים ומשמש בעיקר לבישול וסלטים. הכוסברה, צורכת שמש מלאה ובעלת קצב גדילה מהיר, היקף ההשקיה שלה בינוני והעונות המומלצות לשתילה הן בסתיו ובאביב.
מרווה – צמח תבלין המשמש גם לייצור תוספי תזונה ובעל סגולות בריאותיות שונות. מדובר בצמח רב שנתי שמומלץ לשתול באביב, אינה דורשת השקיה רבה וניתן למקם אותה בשמש מלאה או בצל חלקי.
רוזמרין – הרוזמרין נחשב לצמח רב שנתי ובעל הסתגלות גבוה לתנאי מחייה שונים בגלל תכונותיו העמידות. ההמלצה היא לשתול אותו בתחילת הסתיו או האביב והוא אינו דורש השקיה רבה. כמו כן, יש לשתול אותו בשמש מלאה ואם לא מתאפשר אז בחצי צל.
פטרוזיליה – צמח תיבול פופולרי בעל שימוש נרחב. הפיטרוזיליה היא תבלין דו-שנתי ומומלץ לשתול אותה בסוף האביב או בתחילת הסתיו, השקייתה דורשת כמות רבה של מים ויש לשתול אותה בשמש מלאה.
זעתר – שיח תבלין פופולרי המשמש לבישול ודורש שמש מלאה או צל חלקי. זמן שתילתו הוא בתקופת האביב או הסתיו. היקף השקייתו גמישה ותלוי בקצב הגידול הרצוי.
טימין (קורנית) – שיח קטן המשמש כתבלין. את הטימין, רצוי להניח במקום בו יוכל לקבל שמש ישירה והוא דורש השקיה בינונית. החודשים המומלצים לשתילת טימין הם בין ספטמבר לנובמבר.
צמחים עם עדיפות לאדנית נפרדת
עשב לימון (לימונית) – צמח טרופי, רב שנתי בעל יכולת להסתגל לתנאי מחייה שונים. הלימונית זקוקה לשמש מלאה ויש להשקותה לעיתים תכופות (אם כי תסתדר גם עם השקיה מועטה).
לבנדר – שיח המשמש לחליטת תה או הרגעה. הלבנדר זקוק לשמש מלאה ומרחב גידול רחב. הוא אינו זקוק להשקיה רבה ורצוי לשתול אותו בעונות האביב או הסתיו.
בזיליקום (ריחן) – ריחן הוא צמח המשמש לבישול וסלטים. מדובר בצמח רב שנתי שרצוי לשתול בתחילת האביב. הריחן דורש חשיפה רבה לשמש וזקוק להשקיה רבה.
גרניום לימוני – שיח המשמש להכנת חליטות תה. גידול הגרניום דורש חשיפה מלאה לשמש וזקוק להשקיה בינונית. את הגרניום הלימוני ניתן לשתול ולגזום לכל אורך השנה.
שיבא- שיח המשמש להכנת חליטות שאותו ניתן לשתול ולגזום לאורך כל השנה. השיבא דורשת שמש מלאה וזקוקה להשקיה מועטה.
נענע – צמח המשמש לחליטות תה, תיבול מזון ובישול אותו יש לשתול באדמה אוורירית. את הנענע, מומלץ לשתול באביב והיקף השקייתה יכול להיות מועט או מרובה (תלוי בקצב הגדילה הרצוי). הנענע זקוקה לשמש מלאה ובעלת קצב גדילה מהיר.
לואיזה – תבלין המשמש להכנת חליטות ותיבול מזון. יש לגדל אותו על קרקע לחה ולגזום בעונת הסתיו. הלואיזה זקוקה לשמש מלאה והשקיה מרובה.
לחברת חברת גן בגג מעל ל 18 שנות ניסיון במגוון פתרונות גינון יצירתיים. אנונשמח ללוות אתכם בתכנון מראש של גידול תבלינים במרפסתוליווי מלא בכל אחד משלבי הפרויקט. פנו עוד היום לאיש מקצוע שיאריך את חיי הצמחים, יסייע בחישוב אור וצל וימליץ על השקיה נכונה