מרפסת שפונה צפונה עשויה להיות מרחב חיצוני נהדר המציע מפלט של שקט ורוגע מחיי היום יום. יחד עם זאת, בניגוד למרפסות בעלות חשיפה גדולה יותר לאור השמש, אלו הפונות לכיוון צפון מציגות לא מעט אתגרים ייחודיים בכל מה שקשור לבחירת צמחים למרפסת צפונית. מהם השיקולים לבחירת צמחים למרפסת צפונית? מהי החשיבות וכיצד ניתן להתאים צמחים לסביבה הספציפית הזאת?
איך בוחרים צמחים למרפסת צפונית?
בחירת צמחים למרפסת צפונית דורשת מחשבה והפעלת שיקול דעת, כמו למשל:
רמות אור: מרפסות הפונות לכיוון צפון מקבלות אור שמש ישיר, אך מינימלי. ברגע שמבינים מהי רמת האור הזמין במרפסת, הרי שהדבר חשוב וחיוני בבחירת הצמחים. כמו כן, חשוב לדעת האם האזור מקבל צל מלא? צל חלקי? אור שמש ישיר? אור שמש חלקי? כמה שעות ביום?
אקלים: מהו האקלים באזורכם? קיימים צמחים מסויימים העשויים להתאים יותר לתנאי קור, בעוד שצמחים אחרים עשויים לשגשג בטמפרטורות מתונות יותר.
חשיבות בחירת צמחים ע"פ כיוון המרפסת
בחירת צמחים המתאימים לכיוון המרפסת שלכם בהחלט חיונית עבור בריאות וחיוניות הצמחים. במקרה זה, מרפסות הפונות לכיוון צפון מקבלות פחות אור שמש ישיר, דבר המשפיע על הצמיחה והרווחה הכללית של הצמחים. בחירת הצמחים הנכונים עבור סביבה זו מבטיחה שהמרפסת שלכם תישאר מרחב תוסס , צומח ומזמין.
עבור מרפסת הפונה לכיוון צפון, על הצמחים שתבחרו להיות מסוגלים לספוג כמות מינימלית של אור שמש ושל צל לאורך שעות היום. צמחים למרפסת צפונית – מה עשוי להתאים? בעוד שישנם צמחים הזקוקים לאור שמש ישיר, הרי שצמחים למרפסת צפונית מוגבלים יותר, כך למשל צמחים הזקוקים לצל יתאימו מאוד ואף ישגשגו עם חשיפה מינימלית לאור השמש. אור שמש חלקי מספק מגוון רחב יותר של אפשרויות.
אם המרפסת הצפונית שלכם מקבלת אור שמש מינימלי, אלו הצמחים שעליכם לשקול לגדל:
עצים למרפסת צפונית – זמיה קוקוס, ברוש טוטם, דקל חמדוריאה, דקל אריקה, דקל טבעות, אלון מצוי, אלון התבור, ברוש, תות זכר, אלה ארץ ישראלית, עץ זית, אריקה, חרוב, חמדוריאה ועוד.
צמחים מטפסים, שיחים למרפסת צפונית – נולינה, גפנית, שפלרה, יערה יפנית, פוטוס, קודן, מורן החורש, פיקוס, אוזן פיל, דרצנה ועוד.
תבלינים וצמחים רב שנתיים – ביגוניה, פוקסיה, קיסוס, דיכונדרה ירוקה, אלוורה, בזיליקום, גרניום לימוני, עשב לימון, לואיזה, מליסה, נענע, רוזמרין, אגפנתוס, קולאוס, שרך ועוד.
חשוב לזכור, כי בעוד שצמחים אלה מעדיפים תנאים מוצלים, הם עדיין דורשים קצת אור עקיף כדי לשגשג. אם המרפסת הצפונית שלך חשוכה במיוחד, כדאי לשקול תוספת עם אורות גידול. כמו כן, הקפידו תמיד על ניקוז נאות לעציצים, שכן מים עומדים עלולים להוביל לריקבון שורשים.
מתי כדאי לשתול צמחים למרפסת צפונית?
הזמן הטוב ביותר עבור שתילת צמחים למרפסת צפונית הוא במהלך עונת האביב, או לחילופין בתחילת הקיץ, כאשר מזג האוויר מתון ומתחילה עונת הגידול. זה מאפשר לצמחים את ההזדמנות להתבסס ולפתח מערכות שורשים חזקות ויציבות לפני שנכנס החורף הקשה.
השקייה לצמחיה במרפסת צפונית
השקיית צמחים במרפסת צפונית דורשת תשומת לב מיוחדת בשל תנאי האור והחשיפה הייחודיים. בהנחה וההשקיה היא ידנית ולא מתבצעת על ידי מערכת השקייה ממוחשבת הנה כמה קווים מנחים כדי להבטיח שהצמחים יקבלו את כמות הלחות הנכונה:
השתמשו באצבע כדי לבדוק את רמת הלחות של האדמה. הכניסו את האצבע לעומק של חצי סנטימטר; אם הנכם מרגישים שהאדמה יבשה, הגיע הזמן להשקות. עבור עציצים גדולים יותר או צמחים בעלי שורשים עמוקים, שקלו להשתמש במד לחות אדמה.
השקייה בתדירות נמוכה יותר בשל אור השמש המוגבל במרפסת צפונית, צמחים עשויים להשתמש במים לאט יותר מאשר במקומות שמש יותר. השקיית יתר היא בעיה שכיחה, ולכן חיוני לעקוב אחר לחות הקרקע ולהתאים את זמני ההשקיה בהתאם.
בדרך כלל עדיף להשקות את הצמחים בבוקר. זה מאפשר לכל עודפי מים על העלים או על פני האדמה להתאדות לאורך היום, ומפחית את הסיכון למחלות פטרייתיות.
וודאו תמיד שבעציצים יש חורי ניקוז – הימנעו מלאפשר למיכלים לשבת בצלוחיות מלאות במים. אם משתמשים בצלוחיות, יש לרוקן אותן לאחר השקיה כדי למנוע מהשורשים להישאר שעות במים עומדים, מה שעלול להוביל לריקבון שורשים.
לעציצים חדשים או לצמחים שנרכשו לאחרונה עשויים להיות דרישות מים שונות עד שהם מתבססים. שימו עליהם עין מקרוב והתאימו את ההשקיה לפי הצורך.
לצמחים שונים דרישות מים שונות. לדוגמה, סוקולנטים זקוקים לפחות מים, בעוד שרכים מעדיפים לחות עקבית. בעת קניית הצמחים בקשו דגשים.
צמחים זקוקים לרוב ליותר מים בעונת הגידול (אביב וקיץ) ופחות בתקופות הרדומות (סתיו וחורף).
תחזוקת צמחים במרפסת הצפונית
תחזוקת צמחים במרפסת צפונית כוללת יותר מסתם השקיה. הנה כמה קווים שיעזרו לצמחים לפרוח
דישון:
צמחים במרפסת צפונית זקוקים לדישון פחות תדיר מאשר צמחים במרפסת שמש. מומלץ לדשן את הצמחים פעם בחודש בעונה החמה, באמצעות דשן נוזלי או דשן איטי.
טיפים לדישון צמחים במרפסת צפונית:
השתמשו בדשן מסוג נוזלי או שחרור איטי. דשן מסוג זה מתאים יותר לצמחים שגדלים בצל או בצל חלקי.
השתמשו בדשן דליל. צמחים במרפסת צפונית אינם זקוקים לכמות גדולה של דשן.
השקיקו את הצמחים לאחר הדישון. השקיה תעזור לדשן להיספג באדמה.
גיזום:
גיזום הוא חלק חשוב בתחזוקת צמחים. הוא עוזר לשמור על הצמחים בצורתם הרצויה, ומעודד צמיחה חדשה.
טיפים לגיזום צמחים במרפסת צפונית:
גיזומו את הצמחים בסוף החורף או בתחילת האביב. זה יעודד צמיחה חדשה בעונה החמה.
השתמשו במזמרה חדה. מזמרה חדה תעזור למנוע פגיעה בצמח.
הסירו רק את הענפים והעלים היבשים, החולים או הפגועים.
אל תגזמו יותר מ-25% מהצמח בבת אחת. גיזום רב מדי עלול לפגוע בצמח.
בדיקת מצב העלים והניראות שלהם:
בדיקת מצב העלים והניראות שלהם היא דרך טובה לזהות בעיות בצמחים.
הנה כמה מהסימנים שעליהם יש לשים לב:
עלים צהובים או חומים: זה יכול להיות סימן למחסור באור, במים או בדשן.
עלים מוכתמים או נרקבים: זה יכול להיות סימן למזיקים או למחלות.
עלים מקומטים או יבשים: זה יכול להיות סימן לבעיות בהשקיה או בזרימת האוויר.
אם אתם מזהים בעיות כלשהן, יש לטפל בהן בהקדם האפשרי.
להלן כמה טיפים לטיפול בבעיות נפוצות בצמחים במרפסת צפונית:
עלים צהובים או חומים: העניקו לצמח יותר אור, מים או דשן.
עלים מוכתמים או נרקבים: הסר את העלים הנגועים והדבר את הצמח באמצעות קוטל פטריות.
עלים מקומטים או יבשים: השקו את הצמח לעיתים קרובות יותר או השתמש באדנית עם ניקוז טוב יותר.